flickrlinkedin

Jak wspieramy lokalne społeczności

Tesco i społeczeństwo

Bez względu na to, gdzie pracujemy, chcemy mieć pozytywny wpływ na klientów, koleżanki i kolegów oraz na lokalne społeczności w naszym otoczeniu.

Od uprawy do potrawy

Nowy program edukacyjny Tesco „Od uprawy do potrawy” zaprasza uczniów szkół podstawowych na niezwykłą przygodę i poznanie zdrowego odżywiania od nowej strony. Jest to nowe podejście do edukacji dzieci i nauki o zdrowym odżywianiu – porzucające teorię na rzecz praktyki.

Z najnowszych badań wynika, iż co piąte dziecko w wieku szkolnym ma nadwagę. Tymczasem aż  37% dzieci uważa czekoladę za produkt niskotłuszczowy, a 50% wskazuje drożdżówkę jako zdrową przekąskę. Jednak braki w wiedzy nie są jedynym źródłem złego odżywiania najmłodszych. Uczniowie bardzo dobrze znają piramidę żywieniową, jednak nie są w stanie wykorzystać tej nauki w praktyce. Pojawia się paradoks – uczniowie wiedzą, co powinni jeść, ale mimo to - kiedy stają przed samodzielnym wyborem w kuchni lub sklepie -  wybierają słodycze lub słone przekąski.

Dlatego Tesco zainaugurowało nowy program „Od uprawy do potrawy” – ekspedycje do miejsc, w których podejmujemy decyzję o swoim odżywianiu, czyli sklepów. Kilkadziesiąt sklepów Tesco w całej Polsce od września 2016 r. stoi otworem dla młodych odkrywców. Zamiast pozwania teorii, dzieci samodzielnie odkrywają, badają i wyciągają własne wnioski. Próbują nowych smaków i łamią szyfry etykiet. Odkrywają, że za zwykłym ananasem kryje się niezwykła historia podróży przez ocean. A to wszystko w formie ciekawej i angażującej gry terenowej.

Partnerami merytorycznymi programu „Od uprawy do potrawy” jest Fundacja Szkoła na Widelcu, Federacja Polskich Banków Żywności i Funiversity.

Więcej informacji oraz zapisy do programu na stronie www.oduprawydopotrawy.pl