flickrlinkedin

Produkty - marnowanie żywności

Strategia Pomocnych Gestów

Bez względu na to, gdzie pracujemy, chcemy mieć pozytywny wpływ na klientów, koleżanki i kolegów oraz na lokalne społeczności w naszym otoczeniu.

Walka z marnowaniem żywności

Jesteśmy mocno zaangażowani w walkę z marnotrawstwem żywności. Nie więcej niż 1,2% żywności w skepach i centrach dystrybucji Tesco w Europie Środkowej jest marnowane. Może wydawać się to niewielką liczbą, ale przy skali milionów klientów każdego tygodnia, to wciąż 38 000 ton rocznie.

"Measure, Target, Act"

Tesco jest jedynym detalistą w Europie Środkowej, który mierzy i publikuje własne dane o marnowaniu produktów spożywczych. W 2017 r. skala marnowania ogółem spadła do 38 054 ton w porównaniu do 54 102 ton w roku 2016/17.

W Polsce przekazaliśmy o 39% więcej nadwyżek żywności do organizacji charytatywnych w porównaniu do poprzedniego roku.  Z 4 448 ton niesprzedanych nadwyżek żywności nadających  się do spożycia przez ludzi 2 245 ton zostało przekazanych do Banków Żywności, Caritas Polska oraz lokalnych organizacji charytatywnych, co oznacza, że w Polsce przekazano 50% nadwyżek nadającej się do spożycia żywności. Dowiedz się więcej o mierzeniu skali marnowania żywności...

W roku 2017/18 w Europie Środkowej przekazaliśmy 10 639 ton żywności ponad 1100 bankom żywności i organizacjom społecznym, co stanowi wzrost o ponad 100% w ciągu ostatniego roku. Jest to odpowiednik 25 milionów posiłków.

Współpraca z dostawcami

Nasza gama "Perfectly Imperfect" pomaga ograniczyć marnowanie żywności bezpośrednio w gospodarstwach rolnych, poprzez zachęcanie kupujących do wybierania mniej regularnych produktów, przy niższych cenach i zachowaniu tych samych wysokich standardów jakości. Oferujemy jabłka, marchewki i ziemniaki jako stały asortyment i gruszki, papryki i czosnek jako produkty sezonowe. Dowiedz się więcej...

Nasze zobowiązanie

Chcemy, by do roku 2020 wszystkie nasze sklepy umożliwiły organizacjom charytatywnym odbieranie nadwyżek żywności. Wiemy, że operacyjne możliwości banków żywności są jedną z barier dalszego rozwoju programu, dlatego testujemy aplikację FoodCloud, by ułatwić proces także mniejszym organizacjom charytatywnym.