Zakupy online? Na ostatnią chwilę, ale z wcześniejszą rezerwacją

Przedświąteczne szaleństwo zakupowe widać nie tylko w tradycyjnych sklepach, ale i w internecie. Jeśli chcemy zamówić zakupy z dostawą do domu – warto się pospieszyć. W Tesco Ezakupy „okienka dostaw” na przedświąteczne dni rezerwowane są przez klientów nawet z dwutygodniowym wyprzedzeniem.

Okres przedświąteczny, ale i kolejne zimowe tygodnie to czas szczególnej popularności zakupów z dostawą do domu. „W Tesco Ezakupy nad przygotowywaniem zakupów i dostarczaniem ich do domów klientów pracuje latem łącznie ok. 600 osób. W grudniu zaś liczba ta rośnie do 1000. Zamówień jest więcej, rośnie wartość koszyka – potrzebujemy zatem więcej pracowników, by odpowiadać na zapotrzebowanie ze strony kupujących” – mówi Maciej Hodowany, menedżer ds. sprzedaży internetowej w Tesco Polska. „Jeśli zainteresowanie zakupami online będzie w tym roku tak duże, jak przed minionymi świętami, to najpopularniejsze terminy dostaw na 22 czy 23 grudnia zostaną zarezerwowane już na dwa tygodnie przed Wigilią” – dodaje.

Świąteczne zakupy online od tych „stacjonarnych” różnią się głównie skalą. „Klienci zamawiając produkty zwykle chcą uzupełnić lodówki na dłuższy czas. Stąd wartość koszyka internetowego jest 4-5 razy większa niż tego w stacjonarnym hipermarkecie” – dodaje Maciej Hodowany. Co ciekawe, duże zainteresowanie zakupami online utrzymuje się także w styczniu i lutym. „Przyczyna jest prozaiczna – to miesiące zimowe, więc skoro nie musimy wychodzić na zewnątrz, chętnie skorzystamy z możliwości dostarczenia zakupów do domu” – dodaje Hodowany. Przykładowo, w styczniu Ezakupy notują o jedną trzecią więcej dostaw w porównaniu z czerwcem czy lipcem.

Dla części klientów dużym udogodnieniem będzie możliwość zamówienia świeżych czy mrożonych produktów kojarzących się typowo ze Świętami, jak uszka czy pierogi. Samochody Tesco wyposażone są bowiem w chłodnie i mroźnie dla zapewnienia odpowiedniej temperatury.

Tesco Ezakupy działa w największych miejskich aglomeracjach, dostarczając zakupy z szerokiej oferty hipermarketów Tesco. W zasięgu usługi jest ok. 10 milionów Polaków. Produkty zamawiać można z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem – z dostawą do domu lub odbiorem w wybranych hipermarketach. Dostawa kosztuje od 11,49 do 23,49 zł, zależnie od pory dnia. W ofercie serwisu jest ok 17 tys. produktów, głównie spożywczych.

W okresie przedświątecznym Tesco realizuje dostawy do 23 grudnia. Usługa odbioru w sklepie Click&Collect dostępna jest do godziny 12:00 w Wigilię, 24 grudnia. Z kolei 31 grudnia dostawy do domu i z odbiorem w sklepie realizowane będą do 17:00.