Tesco na Europejskim Kongresie Gospodarczym 2014

Zakończył się Europejski Kongres Gospodarczy w Katowicach. Tesco Polska reprezentowali Ryszard Tomaszewski, prezes zarządu Tesco oraz Czesław Grzesiak, wiceprezes firmy.

Ryszard Tomaszewski wziął udział w panelach dyskusyjnych poświęconych kondycji sektora spożywczego: „Ofensywa polskiej żywności na światowych rynkach” i „Konsolidacja w przemyśle spożywczym i handlu w Polsce i regionie”. Głównymi tematami dyskusji była kondycja polskiego rynku spożywczego i detalicznego oraz promocja polskiej żywności na świecie. Tesco pozostaje nie tylko czołowym detalistą na polskim rynku, ale także mocno wspiera polski eksport – w 2012 roku wartość eksportu polskich przedsiębiorstw do sieci Tesco na świecie przekroczyła 1,7 mld zł. Czesław Grzesiak zabrał głos w dyskusji „Sektor handlowy w Polsce i Europie Centralnej”, mówiąc m.in. o aktualnych trendach na rynku detalicznym oraz rosnącej roli sprzedaży produktów spożywczych z wykorzystaniem Internetu.

Europejski Kongres Gospodarczy to trzydniowy cykl spotkań i debat z udziałem kilku tysięcy gości, z Polski i zagranicy. Każdy Kongres to spotkanie najważniejszych postaci świata polityki, biznesu, nauki i ekonomii. Tegoroczna, szósta już edycja Kongresu odbyła się w dniach 7-9 maja.