Sezon na hiszpańskie cytrusy

Tuż przed świętami Bożego Narodzenia Tesco zachęca do zakupu hiszpańskich cytrusów. To właśnie owoce z Hiszpanii o tej porze roku powszechnie uważane są ze najsłodsze i najbardziej soczyste.

W ofercie „Spanish Citrus Fiesta” znajdziemy cytryny, pomarańcze deserowe, klementynki i grejpfruty deserowe z najlepszych plantacji regionów Murcji, Walencji i Sewilli. Pomarańcze, grejpfruty i klementynki dostępne są w wygodnych siatkach o masie 1 kilograma, zaś cytryny w siatkach 500-gramowych.

Czym wyróżniają się produkty Tesco?

Cytryny promofiori są najsoczystszą spośród odmian regionu Murcja. Są ręcznie zbierane, mają cienką skórkę i intensywny smak. Deserowe pomarańcze odmiany navelina mają wyjątkowo wysoką zawartość cukru – 12 gramów w 100 gramach soku. Rosnące w hiszpańskim Nules klementynki odmiany clemenules bardzo łatwo się obiera, przez co polecane są jako przekąska dla najmłodszych. Z kolei deserowe grejpfruty czerwone są wyraźnie słodsze od innych odmian, a ich dodatkową zaletą jest brak pestek.

Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez cytrusów. Wiemy, jak ważny to produkt dla klientów, dlatego chcemy zaoferować im produkty o najlepszej jakości, smaku i aromacie, w bardzo atrakcyjnych cenach” – mówi Sylwia Kurek, odpowiedzialna w Tesco za kategorię owoców cytrusowych.

Kilogramowa siatka pomarańczy to wydatek rzędu 3,39 zł, tyle samo kosztuje 500 g siatka cytryn. Grejpfruty kupimy za 3,79 zł, zaś klementynki mają cenę 4,39 zł za kilogram. Produkty można kupić jeszcze taniej, korzystając ze specjalnych kuponów Clubcard wydrukowanych w zimowym wydaniu kwartalnika „Tesco magazyn”.