flickrlinkedin

Centrum Prasowe

Aktualności Biura Prasowego Tesco Polska

Rusza III edycja „Od uprawy do potrawy”

Już po raz 3. wystartowały zapisy na „Ekspedycje Smaków” dla uczniów klas 0-4. W ramach bezpłatnego programu „Od uprawy do potrawy” nauczyciele mogą zabrać dzieci na wycieczkę edukacyjną, skorzystać z gotowych scenariuszy lekcji oraz zdobyć grę planszową o niemarnowaniu żywności. Zapisy do programu na rok szkolny 2018/2019 ruszyły 6 września.

Aż 86% uczniów wie, że batoniki czekoladowe są niezdrowe, jednocześnie czekolada jest ulubionym produktem co czwartego badanego ucznia*. Uczniowie znają założenia piramidy żywieniowej, jednak nie idzie za tym praktyka, która wiedzę zamienia w realne działania. Dlatego tak ważne jest, aby uczyć dzieci prawidłowych postaw w momencie, gdy uczniowie stają przed faktycznym wyborem – stoją w kuchni, w sklepie lub przy bufecie szkolnym. Odpowiedzią na ten problem jest właśnie program „Od uprawy do potrawy”, który oferuje dzieciom z klas 0-4 szkoły podstawowej oraz przedszkolnych zerówek wycieczki edukacyjne i atrakcje w szkołach. Gdzie odbywa się ekspedycja? Szczegółowa lista lokalizacji znajduje się tutaj.

Lekcja w sklepie

Chociaż rozwój nowoczesnych technologii pozwala na uatrakcyjnienie zajęć w szkolnej ławce, to nic nie zastąpi praktycznego doświadczenia. Fundacja Szkoła na Widelcu, czyli partner merytoryczny programu zadbała o przyciągnięcie uwagi najmłodszych, tworząc 2,5-godzinną grę terenową, na której dzieci mogą szukać odpowiedzi na nurtujące je pytania, rozwiązywać łamigłówki, poszukiwać skarbów i pysznie się bawić, zapamiętując jednocześnie najważniejsze zasady żywieniowe.

Najbardziej w „Ekspedycjach Smaków” cieszą nas pozytywne reakcje uczniów, którzy mają okazję doświadczyć czegoś nowego, spróbować innych produktów, a przez to wpłynąć na wybory konsumenckie w ich domach i przekonać rodzinę np. do jedzenia warzyw i owoców. Takie spotkania są bardzo ważne dla kształtowania gustu żywieniowego młodego pokolenia, a dzięki zaangażowaniu i pasji  pracowników sklepów prowadzących wycieczki, spotkania odbywają się w miłej atmosferze i mogą być realizowane w blisko 50 lokalizacjach w całej Polsce – mówi Daria Kulińska, dyrektor działu komunikacji w Tesco Polska.

Po każdej wycieczce nauczyciel otrzyma bezpłatnie boks edukacyjny z 5 scenariuszami lekcji do przeprowadzenia w klasie oraz pakiet zeszytów ćwiczeniowych dla każdego ucznia. W ramach programu przyznawane są również certyfikaty dla opiekuna grupy.

Mistrzostwa w niemarnowaniu

Wg badań 13% uczniów wyrzuca jedzenie w szkole przynajmniej raz w tygodniu**. Tony kanapek lądują w koszach. Aby zapobiec skali marnowania żywności, program „Od uprawy do potrawy” oferuje wsparcie w zakładaniu w szkołach Klubów Niemarnowania. Na stronie programu będą regularnie pojawiały się wskazówki z propozycjami aktywizacji dzieci. W roku szkolnym 2018/2019 będzie można również zdobyć nieodpłatnie grę edukacyjną „Zakupowe mistrzostwa”. Gry otrzyma pierwsze 100 szkół, które zarejestrują swój Klub.

Sukces mierzony zadowoleniem uczestników

Po II edycji 99,3% nauczycieli było zadowolonych z formy prowadzenia wycieczki, a 98,7% wyraziło chęć ponownego wzięcia udziału w „Ekspedycji Smaków”***. Reakcje nauczycieli i grup potwierdzają Społecznicy, czyli specjalnie przeszkoleni w prowadzeniu wycieczek pracownicy Tesco:

Opiekunowie byli pozytywnie zaskoczeni całą ekspedycją. Sami mieli okazję spróbować nowych smaków i jeszcze uzupełnić swoją dotychczasową wiedzę. Dzieci były bardzo zadowolone. I obiecały, że będą jeść mniej fast-foodów.

W roku szkolnym 2017/2018 odbyły się 372 Ekspedycje Smaków, które wyedukowały ponad 9 300 dzieci. Nauczyciele prowadzili również Kluby Niemarnowania Żywności oraz korzystali z przygotowanych scenariuszy lekcji, co przełożyło się na rekordową liczbę 46 000 uczniów zaangażowanych w II edycję programu „Od uprawy do potrawy”.

Aby zapisać się do „Ekspedycji Smaków” oraz do Klubów Niemarnowania należy wypełnić osobny formularz rejestracyjny na stronie www.oduprawydopotrawy.pl.

 

---

* Badania „Przyszłość na talerzu” (2015)

** Badania „Talent do niemarnowania” (2013)

*** Ewaluacja II edycji programu „Od uprawy do potrawy” (2018)

 

Partnerzy programu: Federacja Polskich Banków Żywności, Fundacja Szkoła na Widelcu, Funiversity, FH Bugaj, Swedeponic Polska

Patronaty regionalne: Kuratorium Oświaty w Gorzowie Wielkopolskim; Kuratorium Oświaty w Kielcach; Kuratorium Oświaty w Opolu; Kuratorium Oświaty we Wrocławiu.

Patronaty lokalne: Prezydent Miasta Bydgoszcz; Prezydent Miasta Gdynia; Prezydent Miasta Grudziądz; Prezydent Miasta Jelenia Góra; Prezydent Miasta Kielce; Prezydent Miasta Lublin; Prezydent Miasta Łódź; Prezydent Miasta Opole; Prezydent Miasta Ostrołęka; Prezydent Miasta Ostrowiec Świętokrzyski; Prezydent Miasta Piła; Prezydent Miasta Płock; Prezydent Miasta Przemyśl; Prezydent Miasta Rzeszów; Prezydent Miasta Siedlce; Prezydent Miasta Skierniewice; Prezydent Miasta Suwałki; Prezydent Miasta Szczecin; Prezydent Miasta Świdnica; Prezydent Miasta Tychy; Prezydent Miasta Zielona Góra; Burmistrz Miasta i Gminy Końskie; Burmistrz Miasta Ropczyce; Burmistrz Miasta Szczawno-Zdrój; Burmistrz Dzielnicy Ursus m. st. Warszawa.