Rusza II edycja programu edukacyjnego Tesco „Od uprawy do potrawy”

Rozpoczyna się II edycja programu edukacyjnego „Od uprawy do potrawy”. Program ma na celu edukowanie uczniów szkół podstawowych, w niestandardowy sposób, w zakresie zdrowego odżywiania, pochodzenia żywności oraz jej niemarnowania.

Nauka u źródła

Program opiera się o wycieczki edukacyjne – „Ekspedycje” do sklepów Tesco, gdzie wyszkoleni pracownicy sklepów edukują uczniów w zakresie pochodzenia żywności oraz zdrowego odżywiania. Scenariusz wycieczki został stworzony przez ekspertów z Fundacji „Szkoła na widelcu” – partnera merytorycznego programu. Po każdej „Ekspedycji” nauczyciel otrzymuje pakiet materiałów w formie boksu edukacyjnego, a uczniowie książeczki z ćwiczeniami o zdrowym odżywianiu. Udział w programie jest bezpłatny, a zapisać się do niego mogą wszystkie placówki edukacyjne z kształceniem na poziomie szkoły podstawowej.

Edukować i nie marnować

Nowym elementem programu wprowadzonym w drugiej edycji są „Szkolne Kluby Niemarnowania żywności”. Nauczyciele wraz z uczniami mogą włączyć się w walkę z marnowaniem żywności, zaczynając od szkolnych korytarzy. Seria pomysłów na działania w ramach klubu znajduje się na stronie internetowej programu. Wszyscy członkowie klubów otrzymają certyfikat świadczący o ich zaangażowaniu w walkę z marnowaniem żywności, sygnowane logotypem organizatora oraz Federacji Polskich Banków Żywności – partnera programu. Najbardziej zaangażowane szkoły otrzymają nagrody – bony zakupowe o wartości do 3 000 zł, zestawy do założenia szkolnego ogródka oraz warsztaty kulinarne z ekspertem programu – Szkołą na widelcu.

Na fali sukcesu

Pierwsza edycja programu, w której wzięło udział łącznie 38 lokalizacji, okazała się wielkim sukcesem. Liczba zgłoszeń dwukrotnie przewyższała możliwą ilość wycieczek do przeprowadzenia. W ankiecie ewaluacyjnej, przeprowadzonej wśród nauczycieli, wszyscy pozytywnie odebrali program, a ponad 90 % z nich zadeklarowało chęć uczestnictwa w kolejnych edycjach. Pozytywny odzew skłonił organizatora do zwiększenia liczby lokalizacji w drugiej edycji do 70 sklepów.

Program „Od uprawy do potrawy” był swojego rodzaju eksperymentem. Tworzymy programy edukacyjne od wielu lat i wiedzieliśmy, że trzeba podążać za zmieniający się światem, jednak nie wiedzieliśmy jak przypadnie do gustu uczniom i nauczycielom taka forma programu. Sami byliśmy zaskoczeni odzewem w pierwszej edycji. Z wielką satysfakcją rozpoczęliśmy prace mające na celu zwiększenie liczby lokalizacji wycieczek i dodanie nowego pionu związanego z walką z marnowaniem - przyznaje Daria Kulińska, Dyrektor Działu Komunikacji Tesco Polska.

Odpowiedzialność

Tesco Polska od lat angażuje się w działania społeczne. Z uwagi na specyfikę działalności, duża część podejmowanych inicjatyw opiera się o szeroko rozumianą edukację żywieniową. Program „Od uprawy do potrawy” jest jednym z wielu działań składających się na politykę firmy w tym zakresie. Tesco angażuje się również w walkę z marnowaniem żywności, w ramach której organizowane są przekazywania żywności ze sklepów, zbiórki żywności oraz wprowadzona seria produktów „Perfectly Imperfect” – są to owoce i warzywa, które przez swoje nieregularne kształty nie zostałyby wprowadzone do sprzedaży standardowej.

Informacje o programie znajdują się na stronie www.oduprawydopotrawy.pl