Polacy oddali ponad 4,6 milionów głosów i wybrali projekty, które otrzymają granty w II edycji programu „Decydujesz, pomagamy”

Zakończyło się głosowanie w drugiej edycji programu „Decydujesz, pomagamy”, w którym oddano ponad 4,6 mln głosów. Spośród 410 projektów społecznych, Polacy wybrali te najlepsze, które zostaną zrealizowane. Każdy z laureatów otrzyma 5.000 zł, dzięki którym będzie mógł wcielić w życie swój pomysł i poprawić jakość funkcjonowania najbliższego otoczenia.

„Decydujesz, pomagamy” to program, którego celem jest wsparcie organizacji oraz mieszkańców, którzy chcą zmienić swoje najbliższe otoczenie i zrobić coś dobrego dla lokalnej społeczności. Organizacje pozarządowe, spółdzielnie socjalne oraz grupy nieformalne mogły zgłaszać swoje projekty i walczyć o ich finansowanie. Tesco oraz Fundacja Tesco Dzieciom, organizatorzy programu, w tej edycji przeznaczyli na ten cel aż 750.000 zł. Zwycięzców w głosowaniu wybrali klienci sieci Tesco.

- Druga edycja programu „Decydujesz, pomagamy” utwierdziła nas w przekonaniu, że działania mobilizujące lokalne społeczności są potrzebne i dają wspaniałe rezultaty. Po raz kolejny jesteśmy pozytywnie zaskoczeni wyjątkową różnorodnością zgłoszonych projektów oraz faktyczną znajomością potrzeb lokalnych społeczności. Z niecierpliwością i entuzjazmem czekamy na pierwsze realizacje – mówi Łucja Krzyżanowska z  Pracowni Badań i Innowacji Społecznych Stocznia.

Na projekty lokalnych organizacji pozarządowych, spółdzielni socjalnych oraz grup nieformalnych można było głosować między 8 marca a 4 kwietnia br. we wszystkich sklepach Tesco w całej Polsce. Do programu zostało zgłoszonych blisko siedemset projektów z całego kraju. Z nadesłanych propozycji jury wyłoniło 410 zgłoszeń, które walczyły o 145 grantów o łącznej wartości 750 000 zł. Klienci sklepów oddali w sumie ponad 4,6 mln głosów.

Laureaci tegorocznej edycji to organizacje, które na co dzień dbają o rozwój i wsparcie środowisk lokalnych - edukują, integrują i wspierają mieszkańców, dlatego też zakres zgłoszonych projektów był bardzo szeroki. Największą popularnością cieszyły się działania edukacyjne kierowane do dzieci, propagowanie zdrowego trybu życia i ochrona zdrowia oraz szeroko rozumiana poprawa funkcjonowania najbliższego otoczenia.

Wsparcia nigdy dość!

- Olbrzymie zainteresowanie drugą edycją programu „Decydujesz, pomagamy” jest najlepszym dowodem na to, że lokalne społeczności wiedzą w jaki sposób zmieniać swoje sąsiedztwo, aby żyło się w nim lepiej. Wiosną tego roku rusza już trzecia edycja naszego programu. Wierzymy, że po raz kolejny otrzymamy projekty, które zaskoczą nas twórczymi pomysłami – mówi Katarzyna Michalska-Miszczyk Prezes Fundacji Tesco Dzieciom. – Już teraz zachęcamy do przygotowywania nowych projektów i zgłaszania ich w nadchodzącej trzeciej edycji – dodaje.

Jak zapowiadają organizatorzy, III edycja „Decydujesz, pomagamy” wystartuje już 15 maja br. Wtedy rozpocznie się etap zbierania zgłoszeń na realizację kolejnych projektów społecznych. Zasady programu pozostają bez zmian – swoje pomysły zgłaszać mogą organizacje pozarządowe, spółdzielnie socjalne i grupy nieformalne. W ramach trzeciej edycji przyznanych zostanie 125 grantów w wysokości 5.000 zł.

Więcej informacji o programie „Decydujesz, pomagamy” można znaleźć na stronie internetowej: www.tesco.pl/pomagamy.

Zobacz film podsumowujący II edycję programu