Odpowiedzialne firmy działają na coraz większą skalę

Ponad tysiąc przykładów społecznej odpowiedzialności biznesu znajdziemy w najnowszym raporcie “Odpowiedzialny biznes w Polsce. Dobre praktyki”. Swoje miejsce w raporcie znalazła także nasza firma.

Raport „Odpowiedzialny biznes w Polsce. Dobre praktyki” to największy w Polsce przegląd działań biznesu społecznie odpowiedzialnego w danym roku, wydawany przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu. Pierwsze edycje publikacji zawierały przykłady kilkudziesięciu działań prowadzonych przez firmy, które mieściły się na kilkunastu stronach. Teraz, po 16 latach, na blisko 200 stronach publikacji znalazły się opisy 1190 dobrych praktyk - 639 nowych i 551 długoletnich. Ten zdecydowany wzrost liczby praktyk odzwierciedla rosnącą świadomość roli i znaczenia rozwiązań CSR. Firmy coraz rzadziej utożsamiają je tylko z prostymi działaniami filantropijnymi i zaczynają podchodzić do CSR kompleksowo, włączając rozwiązania społecznie odpowiedzialne w strategie biznesowe na różnych szczeblach organizacji.

Podobnie jak w poprzednich edycjach, praktyki z raportu zostały uporządkowane według 7 obszarów normy ISO 26000:

• ład organizacyjny
  • prawa człowieka
  • praktyki z zakresu pracy
  • środowisko
  • uczciwe praktyki operacyjne
  • zagadnienia konsumenckie
  • zaangażowanie społeczne i rozwój społeczności lokalnej.

Raport to także zbiór informacji podsumowujących miniony rok w odpowiedzialnym biznesie, zawierający wiele eksperckich artykułów, przegląd mediów oraz zestawienie najważniejszych wydarzeń i inicjatyw minionego roku.

Gdzie można znaleźć Tesco w raporcie?

Nasza firma została wyróżniona w raporcie aż 12 razy. Działania z zakresu walki z marnowaniem żywności ponownie zostały zauważone, a publikacja transparentnych danych o marnowanej żywności została bardzo dobrze oceniona. Doceniono również nasze działania na rzecz lokalnych społeczności, czyli program grantowy „Decydujesz, pomagamy”, który już po raz czwarty zagości w naszych sklepach w maju tego roku, czy też program edukacyjny „Od uprawy do potrawy” w trakcie którego dzieci poznają zasady zdrowego odżywiania oraz niemarnowania. Warto podkreślić, że w tym roku wśród dobrych praktyk po raz kolejny zostały wymienione również działania Fundacji Tesco – Orszaki Mikołajowe, które co roku w grudniu przynoszą tak wiele radości oraz bieg charytatywny, dzięki któremu już od 6 lat wspieramy Szpital Dziecięcy w Krakowie-Prokocimiu.

Premiera Raportu odbyła się podczas 7. Targów CSR 12 kwietnia na stadionie PGE Narodowym. Publikacja dostępna jest wersji online, a tegoroczne praktyki dołączono do przeglądarki praktyk ze wszystkich 16 lat, dostępnej na portalu www.odpowiedzialnybiznes.pl/dobre-praktyki/.