O przyszłości żywności

29 września, podczas Europejskiego Forum Nowych Idei w Sopocie, mieliśmy zaszczyt wziąć udział w sesji panelowej „Food 4.0. Smak jutra – jak może wyglądać przyszłość rynku żywności”. Dyskusja toczyła się wokół tematów związanych z dalszym rozwojem rynku spożywczego i produktów, które na co dzień wybieramy.

Do sesji panelowej wprowadził Matt Simister, prezes Tesco na Europę Środkową, który podkreślał rolę nowoczesnego handlu w dostarczaniu żywności konsumentom, ale mówił także o odpowiedzialności, jaka spoczywa na detalistach w związku z cywilizacyjnymi wyzwaniami, takimi jak marnowanie żywności. Natalia Hatalska, analityk trendów z Infuture hatalska foresight institute, wskazywała na rodzące się zjawiska i trendy, które kształtować będą branżę spożywczą i zachowania konsumenckie w nadchodzących latach. Doreen Sieber z firmy holenderskiej firmy RijkZwaan – jednego z pięciu największych producentów nasion warzyw na świecie – podkreślała, w jaki sposób nowe technologie mogą pomóc w ograniczaniu zużycia wody i nawozów w rolnictwie. Profesor Krzysztof Klincewicz z EIT Food zaznaczał, jak wiele wyzwań stoi przed rolnictwem i sektorem spożywczym w obszarze z ochrony środowiska i zasobów.

Uczestnicy dyskusji podkreślali, jak ważne jest zaangażowanie samych konsumentów w kwestie związane z przyszłością żywności i sektora spożywczego. „Obszarem, w którym chcielibyśmy być bardziej innowacyjni, jest pomaganie klientom zmniejszać skalę marnowania żywności” – podsumował Matt Simister z Tesco.