Noworoczna Zbiórka Żywności w sklepach Tesco zakończona sukcesem

Ponad 46 000 kg żywności trafi do potrzebujących.

Od 23 stycznia do 5 lutego, w sklepach Tesco w całej Polsce, trwała Noworoczna Zbiórka Żywności. Organizatorem zbiórki była Federacja Polskich Banków Żywności we współpracy z Tesco Polska. W ciągu dwóch tygodniu trwania akcji udało się zebrać ponad 46 000 kg produktów.

Noworoczna Zbiórka Żywności była kolejną, wspólną inicjatywą Federacji Polskich Banków Żywności i Tesco zaadresowaną do klientów sieci. Po raz pierwszy w historii zbiórka odbyła się jednocześnie we wszystkich sklepach Tesco w Polsce. W czasie trwania akcji klienci mogli skorzystać z wyjątkowych ofert promocyjnych, między innymi wybrane produkty były dostępne w promocjach „2 w cenie 1” lub „2 za mniej”. Dzięki zaangażowaniu klientów sieci udało się zebrać ponad 46 000 kg żywności. Banki Żywności przekażą produkty do organizacji partnerskich, które zajmują się stałą opieką i dożywianiem najuboższych takich jak m. in.: jadłodajnie, noclegownie, domy samotnej matki, świetlice dla ubogich dzieci, stowarzyszenia dla bezrobotnych, hospicja i inne organizacje. Pierwsza w nowym roku zbiórka żywności w sklepach Tesco została zorganizowana w odpowiedzi na potrzebę ciągłej, nieprzerwanej pomocy, na którą cały czas czekają miliony osób. Najpopularniejsze, Świąteczne Zbiórki Żywności to działanie, w które włącza się większość sieci handlowych w Polsce i na świecie. Jednak według ekspertów z Federacji Polskich Banków Żywności pomoc potrzebna jest nieustannie, nie tylko w okresie przedświątecznym.

„Nasi klienci po raz kolejny pokazali, że los potrzebujących nie jest im obojętny i okazali swoją szczodrość. Bardzo dziękujemy za ogromne zaangażowanie i cieszymy się, że kolejny już raz możemy świętować wspólny sukces” – mówi Czesław Grzesiak, Wiceprezes Zarządu Tesco Polska.

Program „Tesco. Oszczędzam. Nie marnuję. Przekazuję”. Noworoczna Zbiórka Żywności to kolejna inicjatywa zorganizowana w ramach programu „Tesco. Oszczędzam. Nie marnuję. Przekazuję”, którego celem jest ograniczanie strat żywności. Pełnowartościowa żywność stanowiąca nadwyżkę, jakiej sklep nie zdąży sprzedać przed upływem terminu przydatności do spożycia jest przekazywana najbardziej potrzebującym.