Na dobrej drodze w walce z marnowaniem żywności

5 czerwca w Pradze odbyła się konferencja Central Europe Food Waste organizowana przez Tesco. Wydarzenie zgromadziło przedstawicieli instytucji państwowych, przedsiębiorstw oraz organizacji pozarządowych z Europy Środkowej. Miało na celu poszukiwanie rozwiązań dla ograniczania marnotrawienia żywności oraz zmniejszania negatywnego wpływu opakowań na środowisko. Dzień 5 czerwca jest obchodzony również jako Międzynarodowy Dzień Ochrony Środowiska.

Podczas konferencji przedstawiciele różnych branż i organizacji dążyli do zidentyfikowania źródeł marnotrawienia żywności, oszacowania skali odpadów opakowaniowych oraz wypracowania wspólnej wizji przyszłości. Uczestnicy zgodnie zauważyli, że współpraca dostawców i detalistów oraz budowanie rozwiązań angażujących klientów do działania mają zasadnicze znaczenie dla zmniejszenia skali marnotrawienia żywności i powstawania odpadów w Europie.

Przejrzystość danych i monitorowanie skali problemu są kluczowe dla odnalezienia jego źródeł i zwalczania jego przyczyn. Jest to pomocne do zrozumienia, ile, dlaczego i jak wiele żywności jest marnowane - powiedział Matt Simister, prezes Tesco na Europę Środkową. – Kwestia marnowania żywności stanowi zbyt duże wyzwanie dla jednej tylko sieci handlowej. Dlatego też chcemy zachęcić każdą inną firmę z branży handlowej, aby zobowiązała się do zmniejszenia o połowę globalnego marnotrawienia żywności do 2030 roku oraz aby publikowała dane dotyczące tego zjawiska wewnątrz organizacji - dodaje Matt Simister.

Uczestnicy konferencji zgodzili się, że stoimy przed poważnym problemem, ponieważ prawie 95% marnowanej żywności pochodzi z produkcji, przetwarzania, transportu żywności oraz z gospodarstw domowych i usług gastronomicznych. Konieczne jest znalezienie sposobu na zmniejszenie tej liczby oraz poprawę wydajności całego łańcucha dostaw żywności.