Jest poMOC! Do małych pacjentów trafi robot rehabilitacyjny

W sobotę 10 września pod hasłem „wyBIEGAM poMOC” na krakowskich Błoniach odbył się V Bieg Charytatywny Fundacji Tesco Dzieciom, w którym na wszystkich dystansach wzięło udział blisko 3 tys.  uczestników. , Dzięki organizacji wydarzenia zebrano niebagatelną kwotę ponad 200 000 złotych na zakup innowacyjnego robota rehabilitacyjnego dla szpitala w Prokocimiu.

W drugą sobotę września na krakowskich Błoniach miała miejsce piąta edycja Biegu Charytatywnego Fundacji Tesco Dzieciom. Impreza była nie lada wydarzeniem, zarówno dla profesjonalnych biegaczy, jak i ich towarzyszy oraz młodszych uczestników.  W biegach na wszystkich dystansach wzięło udział blisko 3 tys. uczestników, dzięki którym udało się zebrać ponad 200 000 złotych na zakup PRODROBOTA dla małych pacjentów Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego.

W trakcie wydarzenia można było wziąć udział w biegu na dystansie 3,5 i 10 km, w biegu na szpilkach oraz w dziecięcych zawodach biegowych. Dodatkowo, na krakowskich Błoniach odbyły się liczne warsztaty, konkursy i akcji promujące zdrowy styl życia. Młodsi uczestnicy mogli wziąć udział w grach i zabawach.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom, wolontariuszom, organizatorom, partnerom i darczyńcom za wsparcie realizacji i uczestnictwo w Biegu.  To bardzo budujące i wzruszające, że już piąty rok z rzędu udaje nam się zgromadzić na krakowskich Błoniach tylu ludzi, chcących pomóc chorym maluchom. – mówi Adam Manikowski dyrektor zarządzający Tesco Polska i członek Rady Fundacji Tesco Dzieciom. Dzięki naszemu tegorocznemu spotkaniu biegowemu do szpitala  trafi PRODROBOT– sprzęt, który pomoże ciężko chorym dzieciom wrócić do zdrowia, odzyskać siły, by pewnego dnia, razem z nami, mogły wziąć udział w kolejnym biegu.

Od 2012 roku w biegach Fundacji Tesco Dzieciom wzięło udział około 6 000 uczestników, zaś dzięki czemu Fundacja przekazała już ponad 600 000 złotych na rzecz Uniwersyteckiego Szpitala w Krakowie. Środki te zostały przeznaczone na remont i doposażenie w sprzęt medyczny kilku oddziałów szpitala.  Tegoroczny dar V Biegu Charytatywnego Fundacji Tesco Dzieciom dla małych pacjentów jeszcze w tym roku zacznie służyć dzieciom – planowane przekazanie PRODROBOTA  odbędzie się w listopadzie.

– Dzięki takim organizacjom jak Fundacja Tesco Dzieciom nasz szpital staje się z każdym rokiem coraz bardziej przyjazny dzieciom i przede wszystkim coraz lepiej wyposażony w sprzęt, który pomaga ratować życie i zdrowie najmłodszych. – mówi dr hab. Maciej Kowalczyk, dyrektor Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie. – Jesteśmy wdzięczni wszystkim tym, którzy dołączyli do tegorocznego Biegu, dziękujemy za  ich wysiłek i zaangażowanie. To piękny gest, udział w takim wydarzeniu, którego wynik liczony jest  parametrami poprawy zdrowia małych pacjentów.