Fundacja Tesco Dzieciom wspiera szpital w Krakowie - Prokocimiu

Już po raz drugi Fundacja Tesco Dzieciom odnawia świetlice w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie. Tym razem pod skrzydła Fundacji trafiła Klinika Neurologii Dziecięcej, w której odnowiono nie tylko świetlicę, ale także Pracownię Neurorehabilitacji, salę telewizyjną i salę edukacyjną. Udało się także doposażyć oddziały w sprzęt medyczny. Całkowity koszt modernizacji i doposażenia Kliniki to ponad 94 tys. zł. Pieniądze na ten cel udało się zebrać podczas II Biegu Charytatywnego Tesco Dzieciom, który odbył się 31 sierpnia 2013r. na krakowskich Błoniach.

Klinika Neurologii Dziecięcej Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie jest oddziałem, w którym leczonych jest rocznie blisko 2 tys. małych pacjentów. To tu na co dzień, przy użyciu bardzo drogich leków i sprzętu medycznego, podejmuje się walkę ich zdrowie i życie. Aby te działania przynosiły rezultat potrzebne jest jednak coś więcej. "Staram się myśleć i dbać o przyszłość moich pacjentów, i nie chodzi tu tylko o diagnozę, czy leczenie" – mówi prof. zw. dr hab. med. Marek Kaciński, kierownik Kliniki. "Ważna jest także nauka – chore dzieci muszą mieć prawo do edukacji i rozwoju. U nas w szpitalu „są na chwilę” – to tylko fragment ich życia i musimy dbać o to, aby kształciły się na miarę swoich możliwości, miały kontakt z rówieśnikami, światem kultury itp. O tym jak ważna jest w szpitalu świetlica, czy pokój do nauki szkolnej można przekonać się w każdej chwili – wystarczy zapytać dzieci. Właśnie dlatego tak ważne jest stworzenie dzieciom warunków, w których choć na chwilę będą miały szansę zapomnieć o swojej chorobie i tak, jak ich zdrowi rówieśnicy – zająć się zabawą".

W świetlicach mali pacjenci pod opieką swoich rodziców lub nauczycieli spędzają czas wolny od zabiegów medycznych i rehabilitacji. Organizowane są tu dla nich zajęcia szkolne i edukacyjne, gry i zabawy oraz warsztaty. Jednak pomieszczenia te od dawna wymagały remontu, by nadać im świeżości, wymienić zniszczone meble i poprawić ich funkcjonalność.

Fundacja Tesco Dzieciom podjęła decyzję o pomocy Klinice Neurologii Dziecięcej w maju ubiegłego roku. Wówczas zdecydowano, iż dochód z organizacji biegu charytatywnego zostanie przeznaczony na remont i doposażenie świetlic oraz zakup niezbędnego sprzętu medycznego i rehabilitacyjnego. Kwota, którą udało się pozyskać, dzięki hojności uczestników oraz licznych darczyńców, przekroczyła jednak najśmielsze oczekiwania organizatorów. "Cieszy nas bardzo, że z roku na rok przybywa osób chętnych do pomocy potrzebującym dzieciom" – mówi Katarzyna Michalska-Miszczyk, prezes zarządu Fundacji Tesco Dzieciom. "Podczas drugiego biegu charytatywnego udało nam się pobić wynik z 2012 roku; zarówno pod względem frekwencji – ponad 800 osób, jak i zebranych funduszy. Dziękuję wszystkim, którzy przyczynili się do wysokości darowizny, która została przekazana dla Kliniki."

Ostatecznie zebrano ponad 94 tys. zł. Za tę kwotę udało się przeprowadzić: · całkowitą modernizację świetlicy: zakup mebli, zabawek, telewizora i odtwarzacza DVD, stołu bilardowego · gruntowną modernizację Pracowni Neurorehabilitacji i doposażenie w sprzęt rehabilitacyjny m.in. aparaty do masażu, stół rehabilitacyjny, stolik do fizykoterapii , taśmy rehabilitacyjne, rotor i laser · doposażenie sali telewizyjnej – meble , telewizor i odtwarzacz DVD · remont sali edukacyjnej – nowe stoliki i krzesełka, nowe gabloty · doposażenie oddziałów neurologii: 4 specjalistyczne łóżka szpitalne, 2 pompy strzykawkowe, pulsoksymetr i wózek do przewożenia pacjentów.

W 2012 roku Fundacja Tesco Dzieciom pomogła wyremontować i doposażyć świetlicę na oddziale Onkologii i Hematologii Dziecięcej.

Więcej informacji na stronie www.fundacjatesco.pl