Dzielmy się tym, co dobre

Tesco po raz kolejny bierze udział w Świątecznej Zbiórce Żywności, która organizowana jest już po raz 22 przez Federację Polskich Banków Żywności. W dniach 30 listopada - 1 grudnia, klienci sieci będą mieli okazję przyłączyć się do akcji i podzielić tym, co dobre. Tesco, aby wesprzeć najbardziej potrzebujących dołoży 20% wartości zebranych produktów.

O tej porze roku naszą uwagę skupia świętowanie przy wspólnym stole, zastawionym ulubionymi daniami. Niestety, wiele rodzin nie może pozwolić sobie na przygotowanie nie tylko ulubionych, ale jakichkolwiek potraw. Tesco nie pozostaje obojętne problemom związanym z żywnością i zobowiązuje się wspierać społeczności, w których żyją pracownicy i klienci. Tym samym zachęca do dołączenia do akcji i pomagania potrzebującym.

W Polsce klienci mogą dołączyć do akcji od 30 listopada do 1 grudnia w 198  sklepach sieci Tesco. Aby pomóc potrzebującym spędzić radosne święta, wystarczy włożyć do specjalnych koszty zbiórkowych produkty spożywcze, takie jak, cukier, mąkę, olej, konserwy i żywność dla niemowląt. W razie wątpliwości, wolontariusze w sklepach odpowiedzą na wszelkie pytania dotyczące produktów żywnościowych kwalifikujących się do zbiórki.

Po zakończeniu akcji Tesco przekaże Bankom Żywności darowiznę w kwocie 20% całkowitej wartości zebranych produktów. Podczas ubiegłorocznej akcji klienci sieci sklepów Tesco w Polsce przekazali łącznie ponad 76 ton żywności, razem ze wszystkimi partnerami Zbiórki udało się zebrać 101 ton żywności. Oznacza to, że do potrzebujących trafiła żywność, pozwalająca przygotować aż 240 476 posiłków.

Podobnie jak we wcześniejszych latach, wszystkie 4 kraje Tesco w Europie Środkowej dołączą do świątecznego zbierania żywności dla potrzebujących. Darowizny będą zbierane we współpracy z lokalnymi bankami żywności także na Węgrzech, Słowacji oraz w Czechach. W ubiegłym roku w Europie Środkowej w 792 sklepach udało się łącznie zebrać 516 ton żywności, wystarczające na ponad 1,2 miliona posiłków.