Dobre praktyki Tesco – po raz kolejny zauważone

Po raz 17. ukazał się największy w Polsce przegląd CSR – Raport „Odpowiedzialny biznes w Polsce. Dobre praktyki”. W raporcie wydawanym przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu doceniono działania i programy społeczne Tesco w Polsce – publikacja opisuje aż 15 praktyk z obszaru CSR zrealizowanych przez firmę.

Część z działań Tesco wspomnianych w raporcie to działania wieloletnie, część zaś to zupełnie nowe, ubiegłoroczne inicjatywy. Wśród wyróżnionych projektów, które Tesco z powodzeniem kontynuuje od kilku już lat znajdziemy m.in. ofertę warzyw i owoców „Perfectly Imperfect”, która pomaga z marnowaniem żywności na etapie produkcji, czy program przekazywania nadwyżek żywności organizacjom charytatywnym. Zauważono również m.in. program grantowy „Decydujesz, pomagamy” oraz cykl edukacyjny dla najmłodszych „Od uprawy do potrawy”.

W raporcie znajdziemy także inicjatywy realizowane przez Fundację Tesco. Wśród nich znajdziemy m.in. coroczny Bieg Charytatywny oraz stypendia edukacyjne „Mądry start”.

Raport Forum Odpowiedzialnego Biznesu wyróżnia także zupełnie nowe działania Tesco z obszaru CSR i zrównoważonego rozwoju. Na liście dobrych praktyk znalazł się projekt zmniejszania wpływu plastikowych opakowań na środowisko oraz program wolontariatu pracowniczego. Innym ważnym i wyróżnionym w raporcie projektem jest wprowadzenie aplikacji Food Cloud łączącej sklepy przekazujące nadwyżki żywności bezpośrednio z organizacjami społecznymi.

Premiera publikacji miała miejsce 28 marca br. w Warszawie. Raport „Odpowiedzialny biznes w Polsce. Dobre praktyki” to najważniejsza cykliczna publikacja Forum Odpowiedzialnego Biznesu, wydawana od 2002 roku. Raport jest przeglądem aktywności firm, które zgłosiły swoje działania w zakresie CSR, oraz podsumowuje najważniejsze kwestie związane z odpowiedzialnym biznesem w danym roku w Polsce.