650 tysięcy złotych dla 125 organizacji społecznych w ramach programu „Decydujesz, pomagamy”

W III edycji programu „Decydujesz, pomagamy” Polacy oddali ponad 4,8 mln głosów i wybrali 125 najciekawszych projektów społecznych. Organizacje otrzymają po 5.000 zł, dzięki którym będą mogły wcielić w życie swoje pomysły, wpływające na poprawę funkcjonowania lokalnej społeczności.

Trzecia edycja programu cieszyła się dużym zainteresowaniem. W całej Polsce klienci Tesco oddali ponad 4,8 mln głosów na projekty społeczne. Tym samym, wybrali 125 najciekawszych pomysłów, które zostaną zrealizowane dzięki grantom. Zwycięskie projekty dotyczą między innymi edukacji, promocji zdrowego stylu życia, rewitalizacji przestrzeni miejskich oraz aktywizacji osób starszych.

Najaktywniej głosowali mieszkańcy województwa śląskiego, którzy oddali łącznie 831 617 głosów. Także w tym województwie zrealizowanych zostanie najwięcej – aż 18 – projektów na rzecz społeczności lokalnych.

Po raz trzeci otrzymaliśmy dowód na to, że warto angażować się w akcje mobilizujące do działania lokalne społeczności. Ponownie organizacje zaskoczyły nas ogromną znajomością lokalnych problemów i różnorodnością zgłoszonych projektów. Z dumą przekazujemy granty organizacjom. Wiemy, że dzięki tym projektom w wielu miejscach w Polsce wydarzy się coś dobrego – mówi Katarzyna Michalska-Miszczyk, prezes Fundacji Tesco.

Na potrzeby programu, mapa Polski została podzielona na 125 mikroregionów. Organizacje społeczne i grupy nieformalne zgłosiły prawie pięćset projektów, spośród których jurorzy wyłonili 339 finalistów. Ci od 3 do 31 października walczyli o 125 grantów o łącznej sumie 650 000 złotych.

W ramach programu przyznano również 5 wyróżnień – dodatkowych grantów w wysokości 5 000 zł. Ponadto, organizatorzy przygotowali konkurs na najlepszą promocję projektów w okresie głosowania. Tym samym, Tesco chce wesprzeć jak największą liczbę organizacji społecznych i przekazać im pieniądze na działania w najbliższym otoczeniu.

Kolejna edycja programu pokazała, jak wiele wspaniałych osób chce angażować się na rzecz lokalnych społeczności i ile dobrego jest jeszcze do zrobienia. Naszym zdaniem wszystkie pomysły są wyjątkowe, już nie możemy się doczekać realizacji projektów – mówi Adam Chabiera z Pracowni Badań i Innowacji Społecznych Stocznia, partnera merytorycznego programu.

Więcej informacji o programie „Decydujesz, pomagamy” oraz wyniki głosowania można znaleźć na stronie internetowej: www.tesco.pl/pomagamy.