375 grantów dla organizacji społecznych w całej Polsce – rozpoczęła się VI edycja programu „Decydujesz, pomagamy”

Wędrówki Nordic Walking, Cykl Warsztatów Rękodzielniczych czy Szkolenia dla osób 40+ z pisania blogów – w ciągu 3 lat trwania programu „Decydujesz, pomagamy” Tesco Polska wsparło aż 1 190 projektów społecznych. Każdy z nich był realnym wsparciem dla mieszkańców naszego kraju. Od 1 kwietnia aktywni mieszkańcy mają ponowną szansę na zdobycie jednego z 375 grantów – rusza VI edycja programu.

Trzy razy więcej wsparcia dla lokalnych projektów!

Na potrzeby programu Polska została podzielona na mikroregiony, w obrębie których organizacje mogą rywalizować o wsparcie finansowe swoich działań. Zasady programu nie ulegają zmianie - w każdym z regionów dofinansowanie w wysokości 5 000 zł, 3 000 zł lub 1 000 zł otrzymają trzy inicjatywy społeczne. Pomysł na lokalne działania można zgłaszać za pomocą formularza dostępnego na stronie www.tesco.pl/pomagamy od 1 do 29 kwietnia 2019 roku.

Do programu może zgłosić się każdy - zarówno organizacja pozarządowa, spółdzielnia socjalna, instytucja publiczna, jak i grupa mieszkańców, która aktywnie działa w lokalnej społeczności może zgłosić pomysł na projekt na rzecz własnej okolicy. Zgłaszane projekty są bardzo autentyczne, ich tematyka bezpośrednio odpowiada na potrzeby danego regionu. Inicjatywy mogą dotyczyć edukacji dzieci i młodzieży, promocji zdrowego stylu życia, odświeżenia przestrzeni miejskich, aktywizacji osób starszych, działań na rzecz zwierząt i środowiska naturalnego, pielęgnowania lokalnych tradycji lub innych obszarów, na które mieszkańcy chcą mieć większy wpływ.

Od 2016, wraz z Tesco, wsparliśmy aż 1 190 projektów społecznych. Ogromne zaangażowanie mieszkańców i naszych klientów to dowód na to, że program jest najlepszą odpowiedzią na stale rosnącą wśród Polaków potrzebę współdecydowania o swoim najbliższym otoczeniu. Wsparcie podczas programu jest ogromne, widać to na przykładzie głosów oddanych w ciągu wszystkich pięciu edycji – 26 746 271. Liczby mówią same za siebie, jesteśmy pod ogromnym wrażeniem. Dziękujemy, że jesteście z nami! – podkreśla Katarzyna Michalska-Miszczyk, Prezes Fundacji Tesco.

Więcej informacji o programie znajduje się na stronie internetowej: www.tesco.pl/pomagamy

Razem możemy więcej!

Tesco, jako międzynarodowa sieć handlowa, realizując program „Decydujesz, pomagamy” wspiera lokalnych aktywistów poprzez przekazywanie grantów na zgłaszane przez nich projekty, dotyczące poprawy ich najbliższego otoczenia. Prowadzone przez firmę działania skupiają się na wdrażaniu zmian w obszarach, które mają znaczenie dla klientów, pracowników Tesco oraz lokalnych społeczności. Pomagając lokalnie, Tesco kreuje realne zmiany w skali globalnej.