Świąteczna Zbiórka Żywności w Tesco - podsumowanie

5685 wolontariuszy, 430 sklepów, 101 ton pozyskanych produktów spożywczych i 130 tys. zł dodatkowego wsparcia dla Banków Żywności – to najkrótsze podsumowanie 20. Świątecznej Zbiórki Żywności w Tesco.

Akcja prowadzona była równocześnie we wszystkich sklepach Tesco w całej Polsce, od 25 do 27 listopada. Zebrana żywność trafi do organizacji, którym codziennie pomagają Banki Żywności - m.in. do domów dla samotnych matek i świetlic dla ubogich dzieci.

W ciągu ostatniego weekendu listopada klienci przekazali w sklepach Tesco łącznie 101 ton produktów – to ilość wystarczająca do przygotowania 240 476 posiłków. Dodatkowo, Tesco przekaże Federacji Polskich Banków Żywności 130 000 zł – to równowartość 20% wartości pozyskanych produktów. Tesco jest jedyną siecią handlową, która nie tylko przeprowadziła zbiórkę, ale i bezpośrednio wsparła Banki Żywności dodatkową darowizną.

Tesco Polska współpracuje z Federacją od 2000 r., włączając się w ogólnopolskie zbiórki i pozyskując niemal 10% wolumenu wszystkich zbiórek Banków Żywności przeprowadzanych w sieciach handlowych. Zbiórki Żywności nie są jednak jedyną wspólną inicjatywą – Tesco to pierwsza sieć handlowa w Polsce, która realizuje autorski  program przekazywania nadwyżek żywności od 2013 roku. Obecnie w programie uczestniczy ponad 200 sklepów Tesco, które miesięcznie przekazują ponad 70 ton żywności.